Jurnal

Iartă-ți greșelile!

(Articol preluat de pe RespiroTime – http://respirotime.ro/iarta-ti-greselile )

În scurta viață pe care încercăm să o trăim la maxim, sunt lucruri pe care le cărăm cu noi, ca o povară pe care uităm că o purtăm. Regret. Vină. Rușine. Trei dintre cele mai negative emoții umane pe care oricine le experimentează. Fiecare dintre noi le-am simțit în diferite aspecte ale vieții noastre, dar în special după o decizie ”greșită”. Sunt momente în care ne-am dorit să fi avut șansa de a face lucrurile altfel, sau măcar să ștergem acel capitol.

Regretul este al doilea cel mai menționat sentiment, dupa dragoste și 90% dintre oameni spun ca au un regret major asupra unui lucru din viața lor.

Un studiu realizat la NorthWestern’s Kellogg School of Management a arătat că oamenii tind să aibă cele mai mari regrete în următoarele aspecte:

 

 

Cu cât avem mai multe decizii de luat, cu atât mai mult vom regreta deciziile luate. Ca ființe umane e normal să simțim că lucrurile ar fi fost diferite dacă am fi reacționat altfel. Fiecare dintre noi am făcut lucruri pe care le regretăm profund, de care, uneori, ne simțim copleșiți.  Problema intervine atunci când ducem cu noi această durere sufletească ani la rândul, rememorând, refăcând scenarii în mintea noastră, când trecutul nu mai poate fi schimbat. Aceasta este una dintre cele mai mari probleme: faptul că nu ne iertăm pe noi înșine și lăsăm fantomele trecutului să umbrească bucuriile prezentului.

Poate că a venit momentul să realizăm că persoana care a făcut acele greșeli nu am fost noi, cei de acum, ci varianta tânără și neștiutoare a noastră. Deciziile noastre de atunci s-au bazat pe gândirea pe care o aveam, pe înțelegerea ce ne fusese dată la momentul respectiv. De fapt, acum suntem persoane complet diferite de versiunea noastră veche. Avem o viziune nouă, o gândire matură, o înțelegere mai mare a lucrurilor și experiențe diferite.

A face o greșeală într-un moment nu înseamnă o condamnare pe viață. Pentru că asta ne va priva de multe bucurii. Nu putem trăi cu adevărat, regretându-ne faptele. Frica de a încerca anumite lucruri poate veni din regretele pe care le avem asupra unui moment din viața noastră. Ne e teamă că am putea face lucrurile din nou greșit.

Să ajungi la sfârșitul vieții și să realizezi că ai regrete este unul dintre cele mai dificile trăiri pe care le experimentează un om. Să conștientizezi că ai vrea să faci anumite lucruri, dar nu mai există nicio cale de a te întoarce înapoi. De aceea, este foarte important să nu ratăm oportunitățile ce ne ies în cale, chiar daca nu știm dacă vom eșua sau ne vom atinge țintele.

Să facem greșeli e absolut firesc, pentru că ele ne oferă anumite lecții și ne ajută să creștem. Acele greșeli ne-au transformat în ceea ce suntem astăzi, în versiunea noastră îmbunătățită. Din fiecare situație pe care ajungem să o regretăm, dacă ne uităm mai atent în urmă, vom vedea că am învățat o lecție.

Regretele sunt ca niște lanțuri care ne țin strâns legați de trecut. Și care încearcă să ne țină în această agonie cât mai mult, daca se poate pentru totdeauna. Se spune că cel mai trist rezumat al unei vieți este format din trei descrieri scurte: aș fi putut să…, ar fi trebuit să…, n-ar fi trebuit să…De ce? Pentru că singurul lucru pe care oamenii îl regretă, la finalul vietii lor,  este că nu au trăit la maximum, n-au investit destul în ceilalți, n-au iubit îndeajuns. Nimic altceva nu contează, până la urmă.

Cu toate acestea, viața ta de astăzi este rezultatul alegerilor tale din trecut. Atunci când faci noi decizii, creezi un nou viitor.

Trecutul e trecut, uită-l. Viitorul urmează, permite-ți să visezi. Prezentul e acum, trăiește-l fără regrete!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.