Jurnal

Nu ai auzit? Îmi este prea greu

Astăzi este o zi în care scriu cu inima grea. Zilele acestea veștile triste par interminabile. De două săptămâni nu mai ai loc să respiri între două vești teribile despre care auzi. Pe zi ce trece, îmi pare că necazurile, problemele sunt din ce în ce mai multe, iar veștile bune abia mai răsar pe ici pe colo. Oare unde se îndreaptă societatea în care trăim? Mai știm scopul pentru care ne dorim să trăim? Sau, oare, mai trăim? Nu cumva mulți dintre noi ne-am rezumat doar la „a exista”?

Probabil că cei care îmi împărtășesc pasiune pentru Coreea îmi înțeleg cuvintele scrise în aceste momente mai bine ca oricine. Pentru că, de ieri seară, Coreea de Sud și întreaga lume a muzicii coreene este dată peste cap. Jonghyun, unul dintre cei mai îndrăgiți artiși s-a sinucis.

Jonghyun:„Este prea greu”

Sunt cuvintele mesajului pe care l-a trimis surorii lui, înainte de a lua decizia de a-și pune capăt vieții. „Este prea greu” să mai facă față unei lumi care cere prea mult, care are așteptări prea mari de la un simplu om.

Kim Jonghyun, unul dintre vocaliștii trupei sud-coreene, Shinee, foarte cunoscută, atât în Coreea, cât și internațional, a murit luni seară (18 Decembrie), la vârsta de 27 de ani. Sora lui mai mare a anunțat autoritățile, în jurul orei 4:42 PM, spunându-le să intervină, deoarece crede că fratele ei este pe cale să comită suicid. Junghyun a fost găsit în apartamentul său, inconștient, după o intoxicare cu monoxid de carbon. Deși a fost transportat de urgență la spital, medicii nu au reușit să îl stabilizeze. Astfel că în jurul orei 6PM, el a încetat din viață.

Personal, când am citi titlul articolului, m-am oprit pentru o clipă, în stradă, și am recitit, încercând să găsesc dacă nu cumva citesc greșit. Pentru că mi se părea ireal. Imposibil. Neadevărat.

Orice fan „veteran” e în asentiment

Nu pot spune că sunt fan al acestei trupe, dar unele dintre melodiile lor le-am ascultat la începuturi. Sunt un grup vechi în industria Hallyu și au devenit faimoși de-a lungul timpului, iar în prezent se pregăteau pentru un eveniment în Japonia. Chiar cu câteva zile în urmă, Jonghyun a filmat pentru videoclipul unei noi melodii.

Iar acum … el aparține de domeniul trecutului! Nu trecuse nici o oră de la apariția veștii în presă și pagina de Wikipedia era actualizată. Timpurile verbale nu mai erau la prezent, erau la trecut. Iar pe primul rând, apărea data nașterii și ziua în care a decedat.

Nu asta putem spune și despre familie, prieteni, artiști și fani. Mesajele la postări arătau șocul resimțit de fiecare la aflarea veștii. Fiecare căuta orice mic detaliu care le-ar putea spune că este o farsă, doar o informație falsă sau că starea lui nu este atât de gravă precum transmite mass-media. Fanii coreeni s-au strâns cu sutele în fața spitalului, sperând.

Dar prea târziu!

Omenirea a pierdut un cântăreț dedicat, pasionat de muzică și compoziție. Un om care întotdeauna afișa un zâmbet luminos celor din jurul lui și care a fost un cântăreț extraordinar pentru Shinee. Ți-e greu să crezi că cineva care acum 10 zile a ținut propriul lui concert, care acum 3 zile zâmbea și mergea la sală, astăzi nu mai este. Dar, fiecare dintre cei care i-am ascultat melodiile, le vom asculta și de acum încolo, iar în inima multor fani el va rămâne pentru totdeauna. Dar, cum de nimeni nu și-a dat seama de disperarea care se ascundea în spatele zâmbetului?

Jonghyun:„Caut o metodă să scap de depresie”

Sunt cuvintele lui din ultimul video adresat fanilor. Jonghyun se confrunta de multă vreme cu depresia. Această boală nemiloasă și necruțătoare. Chiar și în unele apariții din show-uri, vorbea despre cât de dificil este să fii un star, despre prejudecățile celorlalți. Ultima sa postare de pe contul de Instagram, avea câteva cuvinte simple, dar păreau un strigăt disperat: „Mă rog să nu te doară”, alături de versurile melodiei Beside You al trupei Dear Cloud.

Nine9, artistul de care era apropiat, a declarat, azi, presei că avusese discuții cu Jonghyun despre dificultățile pe care acesta le întâmpină, despre temeri și cât de greu începe să îi fie. Acum câteva zile în urmă, acesta a primit o scrisoare de la artist, rugându-l să o posteze pe Social Media în cazul în care va dispărea din lumea asta.

Poți să o citești aici.

Trebuie să fii senzațional, ca

să poți supraviețui!

 

Deși faimoasă în ultimii ani, industria K-pop sau Hallyu, este una în care celebritățile trec prin nenumărate greutăți pentru a ajunge ceea ce sunt. Fiecare artist care debutează ajunge pe scenă după ani întregi de training, pentru ca la apariție să fie senzațional. Nu mediocru, nu așa și așa, nu bunicel. SENZAȚIONAL! Trebuie să fie aclamat de la prima apariție. Sunt traineri care se pregătesc de 10-12 ani de debut, dar nu sunt considerați suficient de buni.

Foarte mulți artiști se confruntă cu presiunile sociale după ce devin faimoși. Trebuie să se încadreze într-un anumit standard. Chiar și preferințele fanilor pentru membrii unei trupe, catalogându-i ca cel mai frumos, cel mai talentat sau cel mai iubit, sunt lucruri pe care, deși nu le arată, artișii le observă. Și atunci când văd că, oricât de multă muncă depun, nimeni nu pare să observe, ideea că niciodată nu vor ajunge să fie buni prinde rădăcini tot mai adânci.

O societate impasibilă și plină de egoism

Nu pot spune că sunt o persoană faimoasă, pentru că nu sunt. Dar am cunoscut o mică parte din ceea ce înseamnă să fii criticat, judecat pentru munca pe care o faci cu atât de mult devotament și pasiune. Și am ajuns la o singură concluzie: Oamenii judecă întotdeauna fără creier! Iar cei care o fac habar nu au câtă muncă e în spate. Oamenii ăștia nici măcar nu au făcut vreodată munca pe care o faci tu, dar sunt critici experți. Astfel de critici nefondate te pot duce la disperare uneori.

Am devenit o societate plină de egoism. Ne dorim să vedem doar lucruri extrordinare. Căutăm lucrurile ieșite din comun. Obligăm pe ceilalți să devină într-un anumit fel. Cerem să ni se dea ce vrem. Iar dacă cineva nu se încadrează în standardele noastre, îl dăm deoparte, pentru a face loc altora. Cred că am devenit o societate în care nu mai știm să apreciem cu adevărat ce avem. Facem din staruri, idoli, uitând că și ei sunt ca și noi. Oameni care au nevoie de acceptare, dragoste, înțelegere, spațiu privat. Că trec prin dificultăți, că au nevoie de momente de liniște, de pauză.

Mai am impresia că am devenit o societate impasibilă. Auzim de vești tragice, le citim, căutăm orice detaliu nou, câteva zile suntem marcați, inventăm diferite scenarii și posibile răspunsuri la „de ce-urile” noastre, apoi treptat-treptat uităm și ne cufundăm, din nou, în monotonia noastră zilnică, până la următorul tragism.

Pentru mine zilele acestea, în care am fost puternic zguduită de realitate și dezamăgită de societatea în care trăiesc, au fost decisive. M-au determinat să îmi pun mai multe întrebări despre cine sunt eu ca om și ce influență am asupra altora. Ce rol am în viața lor. Ce las în urma mea și ce vreau să construiesc în viitor.

The Lifeline

În final, vreau să atașez acestui articol, mesajul care este prezent în aproape fiecare publicație scrisă despre sinuciderea lui Jonghyun și care face un apel, mai ales fanilor trupei, care ar putea decurge la acțiuni extreme. Coreea de Sud este a doua țară la nivel mondial la sinuciderile masive anuale, mai ales în rândul adolescenților (aproximativ 42%). Presiunea socială, cerințele și standardele impuse sunt atât de înalte încât mulți nu găsesc o altă cale de ieșire decât sinuciderea.

Cu toții putem ajuta la prevenirea sinuciderilor. The Lifeline disponibilă 24/7 oferă suport gratuit și confidențial pentru persoanele aflate în dificultate, pentru prevenirea sau ieșirea din criză a dvs. și a persoanelor apropiate. Număr SOS – 0800 801 200. 

 

Dacă îți dorești să scrii ceva, dacă simți că ai ceva de spus despre asta, simte-te liber. Secțiunea de comentarii este a ta!

 

2 comentarii

  • Andreea

    Sunt in totalitate de acord cu tine, am devenit rai si insensibili cu totii. Nu mai avem rabdare si aruncam cuvinte alandala fara sa ne gandim ca poate cineva le ia mai personal decat am intentionat noi. E in zadar sa ne intrebam de ce a ales Jonghyun sa-si ia viata… este exact cum a spus el „Oamenii care se sinucid nu vor neaparat sa-si sfarseasca viata, ci vor sa-si sfarseasca durerea”. Sunt fana SHINee de 8 ani, am crescut cu ei, am invatat doar lucruri bune de la ei, iar Jonghyun, Jonghyun mi-a fost ca un fel de mentor daca pot spune asa, ambitia si perseverenta lui m-au ajutat sa devin sau cel putin sa incerc sa devin si eu asa. Personal simt ca am pierdut un prieten drag! Jonghyun ai facut treaba buna pe lumea asta!

    • Abigaela

      Poate că, în urma acestei întâmplări, se va schimba ceva. Și dacă nu cu toți, măcar cu noi. Poate că vom fi mai atenți cu cei de lângă noi, dar mai ales, vom avea grijă să nu le permitem celorlalți să ne doboare. Pentru că, până la urmă, cel mai important este să rămâi puternic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.